Den 10 oktober gjorde vi ett mycket intressant studiebesök på BLS, en koncern inom VVS-branschen.  BLS är en av Skandinaviens ledande tillverkare av produkter för badrum och kök. All tillverkning sker i egen regi i Sverige. Koncernens huvudsakliga produktsegment är golvbrunnar, golvrännor, inomhusavlopp, rostfri inredning och rostfri sanitet. Man har tre tillverkningsenheter. I Ystad ligger tillverkningsenheten BLS Polymer med en plastavdelning för formsprutning och extrudering samt en monteringsavdelning. BLS Stainless i Smålandsstenar tillverkar rostfria golvbrunnar, rostfri sanitet och rostfri inredning medan BLS Plating, som är beläget i Lönsboda, sysslar med ytbehandling av förkromade kopparrör som används till utanpåliggande rördragningar i till exempel badrum.

(klicka på en bild för att se bilderna)

Försäljningen är uppdelad på fyra varumärkesbolag JAFO, Purus, Unidrain och Trio Perfekta. Dessa drivs i separata bolag med hög självständighet och i konkurrens med varandra.

Vägen till den verksamhet vi ser idag kan spåras så långt tillbaka som till 1600-talet i Lilla Spånhult i Småland där släkten Spånberg härstammar i från. I flera generationer var man verksam som bland annat smeder och hantverkare. Under industrialismens framväxt, i början av 1900-talet, grundade dåvarande VD:n Sven Spånberg en fabriksmässig och storskalig tillverkning vid förvärven av de två bruken Norrahammar- och Ankarsrums bruk. År 1910 lanserade Ankarsrums bruk tillsammans med Norrahammars bruk bland annat det första emaljerade gjutjärnsbadkaret och under en period var badkaren från Ankarsrum marknadsledande i det folkhemsbyggande Sverige. Andra storsäljare var Vikingkaminen och den första elspisen som lanserades 1947. 

Den produkt som till stor del har bidragit till BLS Industries framgång och som mest förknippas med koncernen är golvbrunnen. En produkt som idag är en självklarhet i varje hem. 1945 köptes Sjöbo bruk som inledningsvis tillverkade rördelar. Tio år senare inledde dåvarande VD:n Bengt Spånberg, ett samarbete med byggmästare Harry Karlsson som varit över i USA och tagit till sig det senaste om den nya tidens golvbrunnar. Sin idé kallade han för Purus (latin för rent).

Till en början tillverkade Sjöbo bruk Purusgolvbrunnen i gjutjärn och i slutet av 70-talet gick man över till att tillverka golvbrunnen i plast. Idag är BLS Industries marknadsledande på att tillverka golvbrunnar i Sverige då man producerar cirka 10 000 plastgolvbrunnar per vecka. Genom åren har BLS Industries sortiment utökats från golvbrunnar, till bland annat inomhusavlopp, rostfri inredning och sanitet, designbrunnar samt förvärv och uppstart av säljbolag i Norden och Storbritannien.

Text och foto Håkan Fredén