En vacker septemberdag for vi med Bornholmsfärjan till Rönne där en bekväm turistbuss väntade på oss. Vårt första stopp var Vangs idylliska fiskeläge.

Därefter var det dags ett besök på Nordeuropas största borgruin Hammershus. Högst upp på Bornholms nordligaste del ligger de imponerande ruinerna av medelåldersfästningen Hammershus. Bredvid ruinen ligger ett besökscentrum som berättar historien om Hammershus. Fram till mitten av 1400-talet stred kungarna och kyrkan om makten och i den striden var Bornholm viktig. Flera gånger intogs Hammershus av kungen och tog därmed makten över Bornholm. Varje gång gavs dock ön tillbaka till ärkebiskoparna, sista gången av Valdermar Atterdag år 1362. Denna gång tilläts kungen att kräva tillbaka Hammerhus då han önskade. Men det dröjde många år och det var inte förrän 1522 som kung Christian II använde sig av rätten och krävde slottet tillbaka. Hammershus som är en av Nordeuropas borgruiner är byggd som en fästning och är väldigt svår att ta sig in i. Borgen möjliggjorde att man kunde stå emot en lång tids belägring. Borgens funktion som försvar av Bornholm varade ända till slutet av 1600-talet, då försvaret av Danmarks östligaste territorium togs över av försvarsverken på Christiansø och i Rønne.

 

 

Sedan var det hög tid för lunch som intogs på charmiga och populära Gudhjems Rögeri.

Strax sydost om Gudhjem ligger Baltic Sea Glass ett glasbruk med tillverkning av såväl bruksglas som konstglas.

Innan vi for tillbaka till Rönne och färjan besökte vi Nylars rundkyrka och Bornholms högsta punkt med ett imponerande utsiktstorn.

.