Aktiva Seniorer i Ystad

Den 10 oktober gjorde vi ett mycket intressant studiebesök på BLS, en koncern inom VVS-branschen.  BLS är en av Skandinaviens ledande tillverkare av produkter för badrum och kök. All tillverkning sker i egen regi i Sverige. Koncernens huvudsakliga produktsegment är golvbrunnar, golvrännor, inomhusavlopp, rostfri inredning och rostfri sanitet. Man har tre tillverkningsenheter. I Ystad ligger tillverkningsenheten BLS Polymer med en plastavdelning för formsprutning och extrudering samt en monteringsavdelning. BLS Stainless i Smålandsstenar tillverkar rostfria golvbrunnar, rostfri sanitet och rostfri inredning medan BLS Plating, som är beläget i Lönsboda, sysslar med ytbehandling av förkromade kopparrör som används till utanpåliggande rördragningar i till exempel badrum.

Försäljningen är uppdelad på fyra varumärkesbolag JAFO, Purus, Unidrain och Trio Perfekta. Dessa drivs i separata bolag med hög självständighet och i konkurrens med varandra.

Vägen till den verksamhet vi ser idag kan spåras så långt tillbaka som till 1600-talet i Lilla Spånhult i Småland där släkten Spånberg härstammar i från. I flera generationer var man verksam som bland annat smeder och hantverkare. Under industrialismens framväxt, i början av 1900-talet, grundade dåvarande VD:n Sven Spånberg en fabriksmässig och storskalig tillverkning vid förvärven av de två bruken Norrahammar- och Ankarsrums bruk. År 1910 lanserade Ankarsrums bruk tillsammans med Norrahammars bruk bland annat det första emaljerade gjutjärnsbadkaret och under en period var badkaren från Ankarsrum marknadsledande i det folkhemsbyggande Sverige. Andra storsäljare var Vikingkaminen och den första elspisen som lanserades 1947. 

Den produkt som till stor del har bidragit till BLS Industries framgång och som mest förknippas med koncernen är golvbrunnen. En produkt som idag är en självklarhet i varje hem. 1945 köptes Sjöbo bruk som inledningsvis tillverkade rördelar. Tio år senare inledde dåvarande VD:n Bengt Spånberg, ett samarbete med byggmästare Harry Karlsson som varit över i USA och tagit till sig det senaste om den nya tidens golvbrunnar. Sin idé kallade han för Purus (latin för rent).

Till en början tillverkade Sjöbo bruk Purusgolvbrunnen i gjutjärn och i slutet av 70-talet gick man över till att tillverka golvbrunnen i plast. Idag är BLS Industries marknadsledande på att tillverka golvbrunnar i Sverige då man producerar cirka 10 000 plastgolvbrunnar per vecka. Genom åren har BLS Industries sortiment utökats från golvbrunnar, till bland annat inomhusavlopp, rostfri inredning och sanitet, designbrunnar samt förvärv och uppstart av säljbolag i Norden och Storbritannien.

Här följer några bilder från vårt besök.

 

Den 24 september åkte vi till Åhus för att besöka Absolut Home och The Åhus Villa.

 Besöket inleddes med lunch i Restaurang Villan.

I slutet av 70-talet kom en vodka från östra Skåne att bli vodkan som alla talade om och en vodka som serverades på kända barer runtom i världen. Namnet? Absolut Vodka. Allt startade 1979 där varje droppe sedan dess har blivit, och fortfarande blir, producerad. Nu fick vi möjlighet att komma bakom kulisserna på det kända varumärket.

Efter lunchen delades vi in i två grupper som fick varsin guidad tur i fabriken och villan. Vi fick ta del av historien bakom Absolut, men också se vodkans väg från frö till vodka.

 

Turen avslutades med en liten ”cocktailutbildning” där vi fick tillfälle att skapa våra egna cocktails, även alkoholfria för de som så önskade.

 Inte minst presentationen av bakgrunden med spritkungen L.O. Smith och framgångssagan Absolut Vodka var mycket professionell och intressant.

En vacker septemberdag for vi med Bornholmsfärjan till Rönne där en bekväm turistbuss väntade på oss. Vårt första stopp var Vangs idylliska fiskeläge.

Därefter var det dags ett besök på Nordeuropas största borgruin Hammershus. Högst upp på Bornholms nordligaste del ligger de imponerande ruinerna av medelåldersfästningen Hammershus. Bredvid ruinen ligger ett besökscentrum som berättar historien om Hammershus. Fram till mitten av 1400-talet stred kungarna och kyrkan om makten och i den striden var Bornholm viktig. Flera gånger intogs Hammershus av kungen och tog därmed makten över Bornholm. Varje gång gavs dock ön tillbaka till ärkebiskoparna, sista gången av Valdermar Atterdag år 1362. Denna gång tilläts kungen att kräva tillbaka Hammerhus då han önskade. Men det dröjde många år och det var inte förrän 1522 som kung Christian II använde sig av rätten och krävde slottet tillbaka. Hammershus som är en av Nordeuropas borgruiner är byggd som en fästning och är väldigt svår att ta sig in i. Borgen möjliggjorde att man kunde stå emot en lång tids belägring. Borgens funktion som försvar av Bornholm varade ända till slutet av 1600-talet, då försvaret av Danmarks östligaste territorium togs över av försvarsverken på Christiansø och i Rønne.

 

 

Sedan var det hög tid för lunch som intogs på charmiga och populära Gudhjems Rögeri.

Strax sydost om Gudhjem ligger Baltic Sea Glass ett glasbruk med tillverkning av såväl bruksglas som konstglas.

Innan vi for tillbaka till Rönne och färjan besökte vi Nylars rundkyrka och Bornholms högsta punkt med ett imponerande utsiktstorn.

.