Aktiva Seniorer i Ystad

Diskussionscirklar och kurser

Under våren startar vi åter våra diskussionscirklar med 6 – 10 deltagare i varje cirkel. Pris 200 kr. Material ingår i priset om inget annat anges.

Cirklarna startar när tillräckligt antal deltagare anmält sig. Tid och plats meddelas senare. I samband med första cirkelträffen informerar Medborgarskolan om förutsättningarna för cirkelverksamheten.

Anmälan sker till Medborgarskolan Ystad tel. 0411-19818 eller 075- 2416850.

 

Vår i trädgården

Fredagar kl. 9.30-12.00

Trädgård med härliga växter, dofter, färger - vilken njutning!

Vem vill inte ha en lättskött trädgård men ändå med stil och elegans. Det är på hösten man ska göra de rätta förberedelserna, men det är på våren det är som roligast att komplettera och ersätta med blommande växter av allehanda slag. En mycket uppskattad kurs för alla!

Vi pratar om:

  • olika trädgårdsstilar - romantisk, naturnära, stram och modern, lekfull
  • trädgårdens delar (och hur man binder ihop dem)
  • växtval, utformning av planteringar m.

Deltagarna får genom teori och praktisk handledning göra en planering för sin egen tomt/täppa. Pris: 395:-, tre kurstillfällen, start i mars månad.

 

Smarta telefoner

Torsdagar kl. 9.30-12.00, 5 ggr/15 studietimmar.

Bli kompis med din telefon.

Du får en snabbkurs i hur du säkert och effektivt använder din smartphone på bästa sätt. Du får lära dig hur du gör olika inställningar i telefonen, laddar ner appar, surfar på nätet, tar foton, lagrar och för över olika uppgifter samt säkerhetskopierar m.m.

Kursen omfattar fem tillfällen med tre lektionstimmar per tillfälle. Kursledare meddelas senare. Kursen kostar 695 kr. Ta med din smartphone och manualen till den.

 

Släktforskning

Torsdagar kl. 09.30–12.00, 3 ggr/9 studietimmar.

Släkthistoria är ett fascinerande ämne. Med datorns hjälp beger vi oss ner i de gamla arkiven. Gamla fotografier, brev eller funderingar kring släktens och bygdens historia väcker nyfikenhet. Ingenstans i världen finns det så goda förutsättningar för att ta reda på sin historia som i Sverige. Massor av lagrad information finns idag digitalt tillgänglig och är en verklig guldgruva.

Detta är en introduktionskurs som visar hur det går till att göra en kartläggning av släkten.

Du får kunskap i hur man använder SVAR och Arkiv Digital. Du kan även beställa ett förmånligt elevabonnemang. Detta faktureras separat och kostar ca 200 kr/st för en kursperiod. Kursen leds av Nils-Henrik Salomonsson, en av Sveriges mest erfarna släktforskare och cirkelledare med mer än 300 kurser på sitt cv. Platsen blir Medborgarskolans lokaler på regementet. Ingen medföljande dator behövs.

Pris: 395 kr för medlemmar, start i februari månad.

 

Engelska

Torsdagar kl. 14.00–15.30, 8 ggr/16 studietimmar.

För oss som gillar att resa och vill utveckla språket. Inga förkunskaper behövs.

I cirkeln skaffar vi oss "pratkunskaper" och fokus ligger på att öva vanliga samtalssituationer. Krånglig grammatik är förbjuden. Målet är att öva på dialoger under trivsamma och lättsamma former – och våga prata även om det blir fel ibland. Till hjälp erbjuder vi ett unikt material.

Nyttiga teman som vi kommer att jobba med är t.ex. uttal och hälsningsfraser, café och bar, shopping, resa och bo, på restaurangen.

Med kursen i bagaget får du en mer meningsfull vistelse utomlands. Kursledare meddelas senare.

 

Ystads historia

Onsdagar kl. 13.00–15.15, 6 ggr/18 studietimmar.

En perfekt kurs för dig som vill lära mer om staden och dess historia.

Vi läser och diskuterar allt som är värt att veta om Ystad och dess omgivningar på ett spännande och intressant sätt. Vi pratar om stadens historia, intressanta personer, händelser, sevärdheter och mycket mer.

Du får även praktisk information om kommunen och om möjlighet finns så gör vi besök på olika platser i staden. Kursledare meddelas senare.

 

Kvinnohistoria

Onsdagar kl. 09.30–12.00, 8 ggr/24 studietimmar.

Kvinnohistoria handlar om kvinnors villkor och betydelse i ett historiskt skeende fram till nutid. Hur har kvinnornas villkor förändrats genom historien? Har t.ex. kvinnor från förr påverkat jämställdheten?

Vi läser och söker samt diskuterar med kurslitteraturen som stöd.

 

Konstcirkel

Tisdagar kl. 13.00–15.15, 8 ggr/24 studietimmar.

Det finns några platser lediga i vår konstcirkel. Först till kvarn. 

 

Vi samarbetar med